Ukoliko ste nosioc naočala, sigurno ste se pri posljednjoj kupovini susreli sa pitanjem; da li želite antirefleksni sloj na svojim naočalnim lećama? A ukoliko ga imate, sigurno ste upoznati sa njegovim prednostima.  

U optici se svakodnevno susrećemo sa pitanjem da li Vam je to zaista potrebno i koje razlike čini. U ovom tekstu, pokušati ćemo objasniti sve prednosti antirefleksnog sloja. Prvenstveno, što je to antirefleksni sloj?  To je tanki premaz, koji se sastoji od više slojeva te se može nanijeti na staklene i plastične podloge, kao što su naočalne leće. Izrađen je od materijala čija je vrijednost indeksa refleksije između vrijednosti indeksa refleksije zraka (1,0) i stakla (1,4). Kada govorimo o vrijednostima refleksije određenih materijala, pravilo je da što je indeks loma neke tvari veći, to se svjetlost u toj tvari jače lomi.  S obzirom na vrijednost antirefleksa, posljedica je da je refleksija unutarnje i vanjske površine naočalne leće gotovo jednaka, te se one međusobno poništavaju pomoću interferencije (međudjelovanje dvaju ili više valova koji istodobno prolaze kroz isti prostor). te se na taj način umanjuje odsjaj koji Vam smeta. Antirefleksni sloj je veoma važan kod naočalnih leća sa većim indeksom loma (estetski tanjih leća) jer kao što smo gore naveli, one reflektiraju više svjetla nego naočalne leće sa klasičnim indeksom loma (1,5). Glavna prednost antirefleksnog sloja je stvaranje oštrije slike s manje odsjaja. To je osobito važno kod naočala za čitanje ili naočala za vožnju ali isto tako dobivate veću udobnost prilikom dugotrajnog korištenja računala.

Antirefleksni sloj je odlično rješenje kod izrade sunčanih naočalnih leća jer eliminira refleksiju sunčevog svjetla unutar naočala, u situacijama kada je sunce iza Vas. Ono što je veoma važno za naglasiti je da na premaz antirefleksa, a kako bi Vam naočale bile još ugodnije za nošenje, možemo staviti premaze UV zaštite kao i zaštite protiv štetnog plavo-ljubičastog zračenja kojem smo izloženi prilikom rada na računalu, a o čemu smo već i pisali. Ukoliko do sada niste nosili naočale sa antirefleksim premazom kao i dodatnim slojevima, pozivamo Vas da navratite do Moje Optike kako bi Vam pokazali djelovanje antirefleksa u praksi, ali i odgovorili na sva Vaša pitanja. Veselimo se Vašem dolasku!