Adresa.  Savska cesta 179, Zagreb

Telefon.  +385 1 36 68 909

Mail.  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Što su kratkovidnost i dalekovidnost

Kratkovidnost i dalekovidnost su pogreške oka koje se događaju kada svjetlost koja dolazi u oko ne stvara sliku na mrežnici. Slučaj kod kratkovidnosti je da se slika stvara na području oka prije mrežnice a kod dalekovidnosti iza mrežnice.


Što te pogreške znače?

Ljudi koji su kratkovidni imaju dobar vid na blizinu ali kod pogleda u daljinu javljaju se problemi u vidu zamućenja slike, zbog toga se i sama pogreška naziva „kratkovidnost“ .


Dalekovidni ljudi, u drugu ruku, uglavnom dobro vide objekte u daljoj udaljenosti a lošije u bližoj te zbog toga tu pogrešku nazivamo „dalekovidnost“. Naravno, svako pravilo potvrđuje iznimka te je i jednima i drugima vid jasniji sa naočalama i primjerenom dioptrijom. Kontrolom dioptrije utvrđujemo koju pogrešku oka klijent ima.


U slučaju kratkovidnosti predznak ispred dioptrije će biti minus dok će kod dalekovidnosti predznak biti plus. Suprotno uvriježenom mišljenju, plus na naočalama nije rezerviran samo za staračku dioptriju, tj. naočale za čitanje. Najčešće se nalazi i otkriva u mlađoj dobi na prvom oftalmološkom pregledu ( sa 4 godine) iako postoje slučajevi kada se on otkriva i kod odraslih ljudi. Pogreška oka koja je učestalija u današnje vrijeme je kratkovidnost. Iako još uvijek niti jedno istraživanje nije dokazalo točan uzrok kratkovidnosti, postoje dva faktora za koja možemo reći kako igraju veliku ulogu, a to su pretjerano naprezanje očiju i genetika.


Ukoliko su oba roditelja kratkovidna, postoji velika šansa kako će njihovo dijete isto tako biti kratkovidno.


Kako si pomoći?

Nošenjem naočala ili kontaktnih leća. U bilo kojem slučaju ne možemo garantirati kako će dioptrija pasti na nulu ili prestati rasti, ali garantiramo kako će Vam vid biti ugodniji a oči zahvalne.

 

Vezane novosti